“Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler” ihtisas alanı ile ilgili koordinasyon toplantısı yapıldı

Dünyanın tuz alanında ilk İhtisas Üniversitesi olma özelliğini gösteren Çankırı Karatekin Üniversitesinde “Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler” ihtisaslaşma projesi kapsamında koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı, Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin başkanlığında koordinasyon üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, koordinasyon üyelerini selamlayarak daha önce başlatılan projelerin somut çıktılarını almaya başladıklarını, bu olumlu gelişmelerin de üniversite mensuplarının çabalarıyla yaşandığını vurguladı. YÖK tarafından “Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisas Üniversitesi” ilan edildiklerini ve “Sektörel Tuz ve Tuz Temelli Stratejik Ürünler” ihtisaslaşma projesini yürütmeye başladıklarını hatırlatan Rektör Çiftçi, ihtisas projelerinin seyrine dair bilgilendirme amacıyla toplandıklarını ifade etti.

Projelerin durumuna, bütçelere ve bundan sonraki süreçlere dair yol haritası çizmeyi amaçladıklarını belirten Rektörümüz, karşılıklı fikir alışverişinde bulunacaklarını söyledi. Tuz alanında ihtisaslaşan ilk ve tek üniversite olduklarının altını çizen Rektör Çiftçi, ÇAKÜ olarak bu süreçte önemli bir eser inşa edeceklerine inandığını ifade etti. Tuz alanında ihtisaslaşmaya yönelik bir bütçe tahsis edildiğini ve bazı projeleri kısmen başlattıklarını söyleyen Rektörümüz, yaklaşık 30’un üzerinde projelerinin olduğunu aktardı. Devamında; “Bir projenin yeni bir proje üretme potansiyelini taşıması önemli bir göstergedir. İnanıyoruz ki ihtisas projelerimizden birçok yeni proje doğacaktır. Bu projelerin toplumsal katkı sağlayacağından, yeni bilgilere ulaşılmasına vesile olacağından ve katma değerli ürünlere dönüşeceğinden eminiz” ifadelerini kullanan Rektör Çiftçi, yaklaşık bir buçuk yıllık süreçte projelerin hazırlandığını, sunumların yapıldığını ve ardından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile YÖK Strateji Geliştirme Başkanlığının görüşleri doğrultusunda önerilen projelerinin ihtisaslaşma kapsamımda desteklenmesine karar verildiğini belirtti.

Rektör Çiftçi, devamında proje çağrısına çıktıklarını, gelen projelerin komisyonlar ve çapraz hakem değerlendirmeleriyle incelenerek nihai hâlini aldıklarını söyleyerek bu projelerin katma değerli ürünlere, inovatif bileşenlere, turizm potansiyelinin güçlendirilmesine, tuzla ilgili sanatsal çalışmalara ve dijital veri ortamının oluşturulmasına ciddi katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti.

Haloterapi Merkezi’yle ilgili ön çalışmalara başladıklarını hatırlatan Rektörümüz, projenin bir kısmını BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri) fonundan desteklediklerini söyleyerek merkezin alt yapısının ve sanatsal tasarımların oluşturulacağını ve bilimsel araştırmaların yapılmasına imkân sağlayacak ekipmanların yerleştirileceğini aktardı. ÇAKÜ’deki Haloterapi Merkezi’nin Türkiye’de referans merkezi hâline geleceğini vurgulayan Rektör Çiftçi, tasarlanan Haloterapi merkezinin Türkiye’de ilklerden olan ÇAKÜ psikoloji araştırma ve uygulama merkezi ile birlikte geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamarını da içerecek şekilde akademik çalışmalara katkı sağlayacağını belirtti.

Merkezin geleneksel ve tamamlayıcı tıpla ilgili ek ünitelerle güçlendirileceğine de dikkat çeken Rektör Çiftçi, merkezde multidisipliner çıktılar üretileceğini ve pilot uygulama merkezi olacağını ifade etti. Devamında, yatırımcılara bu projeyi tanıtacaklarına, Çankırı’dan doğan bu modelin Türkiye’nin farklı bölgelerine ve ardından sağlık turizmi alanında yatırım yapmak isteyen uluslararası girişimcilere örnek olacağına dikkat çekti.

Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, bahar dönemiyle birlikte eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra ihtisas alanındaki projelerin de şekilleneceği bir sürece girdiklerini, öğrencilerin de bu alanlarda proje ve araştırma yapmaya teşvik edilmesini önemsediklerini ifade etti.

Bundan sonraki süreçte yol haritasının belirlenmesi adına sık sık koordinasyon toplantıları yapılacağını hatırlatan Rektörümüz, ortak akılla üretilecek projelerin bilim dünyasında ses getireceğine inandığını ifade ederek gayretleri ve katılımları için koordinasyon üyelerine teşekkür etti.

Yayınlanma Tarihi: 20 Şubat 2025 Perşembe